Aapstert

Apenstaartje

Het apestaartje is een ligatuur – in één pennestreek dus –  van het latijnse ad en wordt vanaf de middeleeuwen door kooplieden en accountants gebruikt als aanduiding van eenheidswaarde of stuksprijs. Ter waarde van dus, ons ad of á, het Vlaamse aan en het Engelse at.

De vroege ontwikkeling van internet is een Engelstalige (militaire) aangelegenheid en de verschuiving in de betekenis van at van ‘voor een gegeven prijs per’ naar ‘op een specifieke (elektronische) lokatie’ is in het Engels vrij na tuur lijk. Zo werd @ het standaard scheidingsteken tussen gebruikersnaam en domeinnaam in het e-mail adres. Zo iets als ‘de heer P te A’.
Sinds 22 maart 2010 is het apestaartje opgenomen in de collectie van het Department of Architecture and Design van het Museum of Modern Art (MoMa). De complete historie van @ staat op hun site.

Bij ons zijn apestaartje en at volledig ingeburgerd. In andere landen hebben ze namen als slakje, slurfje, kattepootje en zelfs miauw. Hier en daar zijn regeringsambtenaren nog druk bezig een officiele naam te bedenken.
De aapstert uit de titel is de Zuid-Afrikaanse naam van @. De namen voor @ in (bijna) alle talen van de wereld zijn hier te vinden.

Nog leuk weetje (van MoMa): In het Spaans is men begonnen ‘sekseneutraal’ te communiceren door de uitgangen -a (v) en -o (m) te vervangen door @:

‘Hola l@s viej@s amig@s y l@s nuev@s amig@s!’
Gegroet, oude vriend(inn)en en nieuwe vriend(inn)en!

Advertenties