Trappist, voor wie het nog niet wist

Het inmiddels wereldvermaarde trappistenbier wordt in slechts zeven abdijen gebrouwen, door trappisten, monniken van de orde der cisterciënzers. De naam ‘trappist’ stamt van abdij La Trappe in Frankrijk, één van de oudste van deze orde. La Trappe is ook de (merk-)naam van het enige trappistenbier dat in Nederland wordt gebrouwen: door de abdij van Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven in Berkel-Enschot. De andere zes abdijen waar het wordt gebrouwen staan in België: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren. ‘Trappist’ is een beschermde naam en mag alleen gevoerd worden als het bier binnen de muren van de abdij is gebrouwen, tenzij één der ordeleden (meestal de abt, hoeder van de geheime receptuur) brouwmeester is.
Trappistenbier kent drie typen, verschillend van samenstelling en met een oplopend alcoholgehalte: de lichte enkel (2,5 – 4%), de donkere dubbel (± 6%) en de blonde tripel (9 – 12%). De onzuivere percentages hebben te maken met de nagisting op fles van het gebottelde bier. De ‘enkel’ wordt alleen in de kloosters gebruikt en is daarbuiten niet verkrijgbaar. Trappistenbier is gewoonlijk alleen op fles verkrijgbaar, slechts bij hoge uitzondering van de tap. Het dient op keldertemperatuur gedronken te worden of van ’t schap (de stelling voor speciaalbieren in de kelder) en uitgeschonken in een droog glas. In Nederland is het gewoonte geworden om bier koud te drinken. Dat komt door de koude-pilsjes-cultuur van het Heineken-monopolie en onze gierige en luie caféhouders;-)) In een koele, donkere ruimte kan het bier jarenlang bewaard worden en regelmatig nagisten. Kwaliteit en smaak worden er rijker van, net als bij wijn. Hoe ouder de fles, hoe rijper het bier. Een vijf jaar oude fles trappist is de liefhebber een vermogen waard.

Bier: do’s en don’ts in België

In België ‘op kafee’ bestellen: een trappist is het donkere bier, wil je de blonde dan vraag je om een tripel. Leuk: Joleen houdt van de donkere en ik van de blonde. We bestellen dus een trappist en een tripel. Joleen (vrouw) krijgt de blonde geserveerd en ik (man) de donkere. Want zo hoort het.
Wil je toch per se een koude trappist dan word je navenant uiterst koel bediend, zelfs je fooi zal blijven liggen.

Vraag ook nooit om ‘een biertje’. Als je gewoon Pils wilt bestél dan een pilsje. In Brussel vroeg een dienster mij eens geïrriteerd: ‘Bier-tje! Welk van de 384, m’sieur?’ In België is ‘bier’ terecht nog een verzamelnaam en men heeft er diep respect voor de vele soorten bier die er gebrouwen worden: pils, witbier, geuze, pale ale, lambiek…
En ja: trappist.

Advertenties

One thought on “Trappist, voor wie het nog niet wist”

  1. Ha, I. houdt ook meer van blond (bier, geen vrouwen, althans, daar mag-ie niet aan zitten) en ik van donker (idem). Wij krijgen dus ook altijd het verkeerde biertje voor onze neuzen.

    Like

Reacties zijn gesloten.