Trappist, voor wie het nog steeds niet wist

Ik zit op een terras, met een mooi glas Westmalle tripel voor me. Aan een belendend tafeltje schuift een gezelschap aan en bestelt, met een knik naar mijn glas: ‘Doet u mij ook maar zo’n Belgisch pilsje.’ Als het bier gebracht wordt is het steevast: ‘lekker biertje wel hè, meneer?’ Sinds een aantal jaren ga ik daar niet meer op in en maak mij ervan af: ‘Ja, lekker.’ Want meestal moet ik dan ook uitleggen wat Trappisten zijn en soms zelfs wat monniken zijn en wat monniken met bier hebben en waarom niet ieder kloosterbier Trappist mag heten.
Het is een canon. Vanmiddag, na de markt, zal het weer zo gaan. En ik krijg een pesthumeur.

Ondanks PINT*, ondanks ABT**, ondanks het al sinds de jaren ’70 gestaag groeiend aantal ambachtelijke brouwers, biertapperijen als Gollem (de oudste in Amsterdam), In de Wildeman (ook Amsterdam, maar er zijn er veel meer) en natuurlijk het beroemde De Beyerd in Breda, om er maar een paar te noemen, moet je in dit land – in 2012 – nog het vuur uit de sloffen lopen voor een goede fles ambachtelijk bier, op goede temperatuur, van het schap. Laat staan een goede belegen fles.
Nederlandse, in ieder geval Amsterdamse, caféhouders en hun personeel zijn te besodemieterd om naar de kelder te lopen voor een (1) goede fles. Alles staat onder handbereik, in de koeling. Een Nederlands café is een pilsjes-met-twee-vingers-schuim-schuiverij, gebouwd rond een koelkast. In alle ons omringende landen zou het een open haard zijn.
En dit alles ondanks het feit dat vele duizenden Nederlanders ieder weekend (het is maar een uurtje rijden) de grote Belgische steden overstromen om daar te veel ‘lekkere Belgische pilsjes’ te gaan drinken, niks te leren, en de Hollander uit te hangen.

*) Stichting Promotie INformatie Traditioneel bier.
**) Alliantie van BierTapperijen.
De cafés: bij wijze van uitzondering link ik naar commerciële bedrijven, om hun geschiedenis.

Heerlijk Hollands kankeren, dit. Maar de stemming is weer opgeklaard. Er is zoveel leuks te vertellen over bier en dat ga ik misschien weleens proberen.
Nu eerst maar eens even afrekenen met de term Trappist, door de mensen die er echt verstand van hebben.

Onderstaand fragment is overgenomen van de site TrappistBier Beleven:

Authentieke Trappist

Het ‘Authentic Trappist Product’-logo duidt aan dat het product waarop het aangebracht is, de regels van de Internationale Vereniging Trappist* naleeft:

  • Het product moet binnen de muren of in de onmiddellijke nabijheid van een Trappistenabij vervaardigd zijn.
  • Het product moet door of onder toezicht van de kloostergemeenschap vervaardigd zijn.
  • Het grootste deel van de winst moet aan sociale werken besteed worden

*)De Internationale Vereniging Trappist werd opgericht om kloosters die behoren tot de Cisterciënzerorde der Strikte Observantie, te beschermen en te ondersteunen.

Wat bieren betreft mogen op dit ogenblik alleen Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle, Westvleteren en La Trappe  het collectiefmerk “Authentic Trappist Product” gebruiken. De abdij van Mont des Cats commercialiseert een door Chimay gebrouwen “bière trappiste” dat het collectiefmerk niet draagt. Stift Engelszel in Oostenrijk brouwt voor de moment 2 bieren die waarschijnlijk in het najaar 2012 het ATP logo zullen mogen dragen.

De oudste verwijzing naar het brouwen van bier in kloosters vinden wij op een plan van de abdij van Sankt Gallen uit 820. Deze abdij in Duitssprekend Zwitserland beschikte toen reeds over een mouterij en een brouwerij.

– Einde citaat –

Advertenties