Rijwielbelasting

“De Amsterdamse ondernemersvereniging Amsterdam City wil dat fietsers gaan meebetalen aan de oplossing voor het mobiliteitsprobleem van de stad. Dat meldt de organisatie op de website” (bron: nu.nl). Men vindt het gek dat automobilisten wel belasting moeten betalen en fietsers niet. Ze denken hiermee de overlast (???) door fietsen en het mobiliteitsprobleem (???) van de stad te kunnen bestrijden.
Nog een paar argumenten, uit dezelfde bron: “Nu auto’s steeds vaker schoner en elektrisch zijn vindt Amsterdam City de tijd rijp voor een nieuwe ideologie.” En: “Amsterdam heeft een enorme fietsdichtheid. De stad komt letterlijk ruimte tekort. Een mobiliteitsvraagstuk dat roept om een serieuze aanpak en forse investeringen waar de fietser aan mee zal moeten betalen.”

Zijn ze nou zo naïef of gewoon gek? Denken ze echt dat Amsterdamse fietsers belasting zullen gaan betalen? Willen ze misschien dat fietsers allemaal weer de auto nemen? Een nog groter mobiliteitsprobleem?

Een paar tegen-argumenten.
Ruimtegebrek m’n reet. De gemiddelde personenauto, waarmee gemiddeld welgeteld één persoon zich verplaatst, neemt een ruimte in van iets meer dan zes fietsen, in theorie dus mogelijk twaalf personen. En of een auto nou zuinig is of zelfs elektrisch, om één auto te bouwen heeft men een hoeveelheid materiaal en grondstoffen nodig waar je minstens 60 fietsen van kunt bouwen. En dan rijdt ’ie nog niet eens. Parkjes en plantsoentjes, onze groene longen, alsmede veel kostbare woonruimte moeten wijken voor betonnen parkeergarages, die weer andere overlast bezorgen. Oplossing: binnen de ring een stevige tolheffing voor alle motorrijtuigen, inclusief elektrische, dan hebben we ook veel minder windmolens nodig.
Recycling. Een gemiddelde Amsterdamse fiets is minstens 4e-hands, driemaal gestolen en doorverkocht, en is samengesteld uit tenminste twee andere fietsen.
Milieu. Een fiets vervuilt niet. Alleen zijn berijder laat af en toe een scheet. In een auto zou die een kwartier blijven hangen. Een fiets gebruikt geen brandstof. Alleen de bereider eet een bord pasta met suiker en gebruikt zijn beenspieren. Willen ze nondeju dat ik voor mijn eigen spierkracht ga betalen? Dan kom ik ze allemaal stuk voor stuk een flinke schop voor hun reet geven.

Middenstanders, gebruik je ver-stand, blijf niet hangen in je verdomde midden-stand.

Advertenties

One thought on “Rijwielbelasting”

 1. Een fiets belasten
  is een bekommering
  omtrent het vehikkel
  Verkapte bejaardenzorg
  want jeugdige types
  op een omafiets
  en tenminste één
  op het bagagerek
  Zo’n fiets
  verdient een rustige oude dag!

  Like

Reacties zijn gesloten.