Mobiele vouwkraan

uitvouwbaarVanmorgen aan het ontbijt werden we opgeschrikt door een enorm geraas. We hingen meteen uit het raam, sensatiebakken die we zijn. Er was, samen met drie trailers, een enorm blauw gevaarte onze straat in komen rijden. Een wirwar van stangen, dwarsstangen, buizen en kabels. Alles rammelde en bonkte oorverdovend. Vanonder uit het ding strekten zich vier stevige rood-wit gestreepte poten die tot aan de huizen reikten. Toen zijn voeten stevig op de straat geplant stonden tilde het ding zichzelf een eindje op. Er kwam een man uit het monster gesprongen met een kastje voor zijn buik met gekleurde knoppen erop. Hij liep wat rond en tuurde omhoog naar het dak en dan weer naar het ding, vanuit verschillende standpunten, en begon leunend tegen een fietsenrek de knoppen te manipuleren.
En toen openbaarde zich een heus mirakel van metaal en techniek. De onoverzichtelijke bos stangen richtte zich langzaam op. Eenmaal haaks rechtop begon het te groeien, de motor begon een half octaaf hoger en vele decibellen luider te brullen en voorzichtig en gestaag groeiend begon het gevaarte zich uit te vouwen.
Ik zag een bidsprinkhaan. Hij strekte zijn vangarm met de scherpe nagel van zijn klauw uiterst traag maar o zo trefzeker uit naar zijn nietsvermoedende prooi, die zich ergens op het dak van ons huizenblok moest bevinden. Eerst de onderarm, de klauw losjes hangend, dan de bovenarm, de klauw nu stiekem opgericht. Stangen klapten in buizen en vergrendelden zich met een klik, hydraulische buizen schoven in en uit, katrollen ratelden, kabels kwamen strak te staan en zoemden als die van mijn gitaar. Na nog wat gekraak en een serie klikken was het geen bidsprinkhaan meer maar gewoon een hijskraan, hoog boven ons dak. Uit de kleine geelgespoten cabine helemaal in de top kwam een liftje naar beneden gesuisd en de man met het kastje klom erin. Gewoon.
En ik dacht: er zijn dus mensen die dit kunnen bedenken. En er zijn dus mensen die dit vervolgens kunnen bouwen. Wat moet er kunnen bewegen en wat niet? En waarheen? Wat moet er tegelijk bewegen en wat afzonderlijk? En welke kant op? En wat kan hydraulisch en wat moet met touwtjes? En hoe moet het in godsnaam allemaal weer teug, zodat -ie straks gewoon weer weg kan rijden?
De rest is natuurlijk kinderspel. Ik zei het al: touwtjes. Een touwtje over het balkonhekje met een haakje eraan. Het kaakje haak je aan wat je hijsen wil en dan heel hard roepen: Háááluh!

Opbouwschema bidsprinkhaan

Advertenties