ZP

Oké dan, grrr: De Zwarte Piet-discussie. Dit gênante gedoe duurt nu echt te lang.

Laat hem zwart zijn zonder schijnheil. Weet dan niemand meer dat in de jaren 50 en 60, in de strijd voor gelijke burgerrechten voor de zwarte medemens, hij eindelijk trots mocht zijn op zijn zwart-zijn en zijn zwarte ‘roots’? Dat ‘witte neger’ (hoogopgeleide, rijke zwarte die leefde volgens witte normen en waarden) een scheldwoord was? En hoe Aretha Franklin, James Brown en de Soul niet meer weg te denken zijn uit onze muziekcultuur? Dat we Martin Luther King op handen droegen? Dat we juichten voor demonstrerende zwarte atleten tijdens de Olympische Spelen? Dat we ons helemaal schor gezongen hebben? ‘FREE NELSON MANDELA!’, weet je nog wel?

Zwarte Piet is nooit slaaf geweest of knecht. Zwarte Piet was een jonge, ‘moorse’ Noord-Afrikaanse edele of prins, die stage liep aan de ‘beschaafde’ westerse hoven. Kijk maar naar zijn kleding: pofbroek met goudbrokaat, autoritaire kraag, baret met struisveer. Knecht? Ook nu nog steeds zijn stagiairs bij bedrijven meer dienstbode dan student. Piet liep stage om er de westerse etiquette te leren. Dit vloeide regelrecht voort uit de groeiende handelsbetrekkingen. Zo kon hij later op gelijke voet communiceren en concurreren maar vooral: handel drijven. Zodat zijn land een betere prijs kon bedingen voor de koffie en het goud. Pure business.

Free zwarte Piet. Verhef hem voor mijn part opnieuw in de adelstand. Maar verf hem niet paars. Dat is geschiedvervalsing. Ik claim ook niet dat mijn geschiedenis van Zwarte Piet de echte is. Er zijn zoveel ‘geschiedenissen’ van Zwarte Piet. Ze zijn geen van alle echt, of op z’n minst aanvechtbaar. Daarom is de hele discussie niet echt. Hij druipt van huichelarij en politieke correctheid. Hij leidt ons gevaarlijk af van nogal urgente problemen waarmee we opgescheept zitten.

Nog twee argumenten vóór Zwarte Piet. 1) Ik vind het een groot goed dat ‘zwarten’ al zo lang zo’n belangrijke rol spelen in een karakteristiek onderdeel van onze cultuur. 2) Tóch de slavernij? Zwarte Piet is het mooiste Slavernij-monument wat we hadden kunnen bedenken. Juist omdat hij niet bedacht is. Al eeuwen bonst hij jaarlijks op onze deuren en strooit handenvol vaderlandse geschiedenis in het rond. Alive and kicking! Wees niet boos op hem. Denk over hem na, herdenk zelfs, Sinterklaas mag best een schaduwzijde hebben, een echt, volwassen, kinderfeest.

Advertenties

2 gedachten over “ZP”

Reacties zijn gesloten.