ZP (slot)

Het begint me stierlijk te vervelen. Een aantal Nederlanders, waaronder zelfs bekende, verveelt zich weer. Maakt zich jaarlijks druk om wat onze verre voorouders misdaan hebben. Jegens een groot aantal mensen met een niet-witte huidskleur, die daar, zeer terecht, op zijn minst moeite mee hebben. Maar excuses ho maar.
In plaats daarvan vindt men, over de hoofden van – ook gekleurde – kinderen heen, dat Zwarte Piet maar een ander kleurtje moet krijgen. Een andere ‘look and feel’. Een glimmende voorgevel die het rottend beton bedekt.
Onze voorouders waren echt niet de enigen die mensen verhandelden en hielden als slaven. Het waren ook niet alleen blanken die dit deden. Het was destijds niet eens een misdaad maar ‘gezonde handelsgeest’. Het Egypte van de farao’s en heel ‘zwart’ Afrika waren gebouwd op slavernij. Onder de Russische tsaren waren (witte) slaven heel gewoon. Een overwonnen stam of volk werd slaaf.
In de geschiedenisboeken staat dat slavernij ooit is ‘afgeschaft’ en we sloten een Internationaal Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat vieren we jaarlijks zelfs heel trots.
Maar kijk verdomme om je heen: mensenhandel en slavernij zijn vandaag de dag heel erg hip. Boko Haram, IS, textielfabrieken in Azië en Zuid-Amerika, mensensmokkel en -handel met machteloze vluchtelingen.
Doe dáár iets aan. Vertel dát aan je kinderen en je leerlingen. Zodat ze weten waaróm Piet zwart is. En dat mag blijven. Ook al heb jij, Witte Man of Vrouw, daar een schuldgevoel bij.
Haal Piet niet uit zijn context, de legende van de bisschop van Mira, uit een tijd dat slavernij gewoon gevonden werd. Probeer niet je schuldige geschiedenis te vervalsen met een hypocriete plak stroopwafel.
Excuseer je voor die Gouden Eeuw van je voorgeslacht, waar je eigenlijk zo trots op was. Verzoen je met de achterkleinkinderen van hun slaven. En noem hen niet meer ‘ze’.
Ga de straat op en schreeuw het uit. Of doe wat je altijd doet: nix, en hou je bek.
En lig niet te zeiken over het jaarlijkse financiële opkikkertje voor de lokale middenstand van dit zo ontzettend piepkleine landje.
Discussion closed.

(Zie ook: ‘ZP’)

Advertenties

One thought on “ZP (slot)”

Reacties zijn gesloten.