Waterschap

Alle politieke commotie ten spijt – de grote en kleine verliezen die toch weer winst opleverden, de rake klappen, de krokodillentranen, de voor onbepaalde tijd nog even uitgestelde afrekening – behoor ik toch mooi tot de 47,5% die ‘hun verantwoordelijkheid hebben genomen’ en zijn gaan stemmen. En dan neem ik ook ‘de volle verantwoordelijkheid’: ook een waterschapspartij mag zich verheugen met een door mij rood gekleurd vakje. Ten overvloede: het stembiljet heb ik ook nog in de juiste daatoe bestemde bus gedeponeerd.
Dat was een gewetenskwestie, wel. Ik ben socialist. Hoe socialistisch moet je zijn om water te beheren en in goede banen te lijden? Hoe ziet een socialistische dijk eruit? Is dat een slaper of, vrijwel zeker, een waker? Draait een socialistische sluisdeur alleen naar links? Ondertussen vond ik de partij waarop ik stemmen moest: de ‘Socialistische Vereniging Waterbeheer Amsterdam-Amstelland’ (serieus, die bestaat echt, alleen al daarom heb ik op ze gestemd).
‘s Avonds heb ik ze maar eens gebeld met mijn vragen. Het antwoord was vrij simpel: ‘Wij beheren de dijken van de linker-oevers.’
Als socialist, maar met de nodige kennis en ervaring met het socialisme, vond dit een geruststellende gedachte. Wij wonen namelijk op de rechter-oever.
Tenminste, als je vanuit Den Helder komt…

Advertenties

One thought on “Waterschap”

Reacties zijn gesloten.