Wijk

Of: de geboorte van oorlog.
Het was een achterstandswijk. De enig overgebleven school kwijnde weg. De werkloosheid was 75%.
Jantje en Keesje waren aan het knikkeren. Keesje won twee knikkers van Jantje, maar pakte er drie. Jantje protesteerde luid en Keesje lachte pesterig. Toen sloeg Jantje erop. Dat nam Keesje niet en zo begon het. De vriendjes van Jantje kwamen een handje helpen dus de vriendjes van Keesje lieten zich niet onbetuigd. Het gescheld en geschreeuw waren niet van de lucht en dat trok de aandacht van de oudere broers van de vechtende jochies. Ze kwamen naar buiten en riepen hun vrienden en matten er op los. Nu begon de adrenaline van de werkloze vaders te kriebelen en de mouwen werden opgerold. Inmiddels wist al niemand meer wat er precies aan de hand was. En dat gaf niks want iedereen had wel iemand met wie hij nog een appeltje te schillen had. Vervolgens kwamen er krijsende moeders aan te pas die probeerden de boel uit elkaar te meppen maar ook bij hen zat oud zeer en dus…
De politie kwam en de broers en vaders met de donkerste ogen werden in de boeien geslagen en meegenomen.
Verbouwereerd stonden Jantje en Keesje al een tijdje langs de kant te kijken. Keesje gaf Jantje als terloops zijn knikker terug. Terwijl ze hun schouders ophaalden liepen ze hoofdschuddend een zijstraatje in en hervatten hun spel. ‘Ik denk dat ik later toch maar niet groot word’, zei Jantje. Keesje knikte: ‘grote mensen zijn gek’.
Maar de armoede en de achterstand bleven. En twintig jaar later stonden Jan en Kees, groot geworden tegen wil en dank, schouder aan schouder met hun vrienden, met messen in de hand tegenover de concurrent, de bende van de Spitsbergenstraat. En weer wist niemand waarom eigenlijk.
Behalve dan dat die van die andere straat niet deugden.

Advertenties

2 gedachten over “Wijk”

  1. Dat die van de Spitsbergenstraat compleet tuig zijn!!! Een werkloze overgrootvader die met zijn eigen achternichtje was getrouwd, had er ooit een boek over geschreven waarin maar liefst 109 keer stond: Doodt die van de Spitsbergenstraat! (gebiedende wijs… vandaar -dt). Kees en Jantje hadden alleen dat boek, dat zijn ze altijd heel letterlijk blijven nemen. Andere boeken hadden ze niet. Sluit de Spitsbergenstraat af! Nu !!!

    Like

Reacties zijn gesloten.